Influensavaccin

Influensa är en virussjukdom med feber, hosta och ont i kroppen som typiska symtom. Smittsamheten är mycket stor och en del som smittas blir allvarligt sjuka. Influensavirus förändras ständigt genom mutationer. Det finns också flera olika sorters influensa vilket medför att man kan bli sjuk av influensa många gånger i livet. Därför krävs återkommande vaccinering varje år för att få skydd.

Är man ung, frisk och inte gravid så behöver man inte vaccinera sig mot influensa. Däremot så rekommenderar Folkhälsomyndigheten influensavaccination för alla över 65 år samt de som tillhör någon annan riskgrupp.

De flesta landsting erbjuder influensavaccination till personer i riskgrupper till ett reducerat pris. Det är dock de enskilda beslutsfattarna i respektive landsting som fastställer kostnaden. I en del landsting erbjuds influensavaccination till personer i riskgrupper helt gratis.

Influensavaccination ger aldrig ett 100-procentigt skydd. De som insjuknar trots vaccination kan dock få lindrigare symtom och färre komplikationer.